Geplaatst door op 10 sep 2015 | 34 reacties

AudioQuest JitterBug USB Line Conditioner

Absolute no-brainer voor alle gebruikers van streaming audio

auteur: Max Delissen
download de PDF van deze review – © copyright 2015

Tijdens de High End 2015 in München kreeg ik van iemand van AudioQuest zo’n antistatisch zilverkleurig cellofaan zakje in mijn hand gedrukt. Met een veelbetekenende knipoog erbij. Het zakje bleek een voltooide versie te bevatten van datgene waar ik sinds een demonstratie in Breda vorig najaar met smart op zat te wachten: een heuse AudioQuest JitterBug. Wat dat is? Een USB Line Conditioner, heel kort door de bocht. En nu weet je nog niks… Als ik het nu eens anders omschrijf: het is een tweak die je digitale muziek op allerlei verschillende manieren hoorbaar beter laat klinken. En niet zomaar een beetje, maar een heleboel. En dat tegen een bijna-weggeefprijs waar elke marketing-goeroe van naar zijn voorhoofd gaat wijzen. Nieuwsgierig? Nou, ik ook…

AudioQuest JitterBug

Tweaks en ik…we hebben een haat-liefde verhouding. Ik roep met grote regelmaat dat er niet alleen teveel kaf onder het koren is in tweak-land, maar ook dat het er in de hifi naar mijn mening veel te vaak over gaat. Dat is mijn professionele mening. Aan de andere kant is er ook nog Max Delissen de muziekliefhebber en hifi-freak die openstaat voor (bijna) alles was de weergave van zijn gekoesterde collectie belooft te verbeteren. Ik heb in de loop der jaren heel wat uitgeprobeerd. Groene stiften om op de zijkant van mijn cd’s te kladderen, zwarte stiften om op de zijkant van mijn cd’s te kladderen, demagnetizers, honingraat onderlegschijfjes, smeerseltjes, strooiseltjes, verduisterde skibrillen, dingen die je in het stopcontact moet steken omdat ze heilzame oergolven uitzenden, edelmetalen cupjes die je op hele kleine driepootjes tegen de muur moet kleven, zilverkleurige stickertjes, linksdraaiende wonderbonen, eenhoornhaar,.. Een aantal van die tweaks deed – behalve een hoop geld kosten – geen donder of héél weinig. Maar suggestie is een krachtig marketing-wapen en geen enkele audiofiele keizer wil toegeven dat zijn nieuwe kleren niet bestaan. Zeker niet als je er een bom duiten voor hebt neergeteld. Maar goed, dat stokpaardje mag tijdelijk op stal, want de JitterBug is juist het tegenovergestelde: Je hoort het effect onmiddellijk en hij gaat (vrijwel zeker) vijf tientjes kosten. Wat krijg je daarvoor?

musicmask

‘The MusicMask’

AudioQuest JitterBug – Techniek

Ik ben geen liefhebber van het opsommen van technische details die ook op de website van de fabrikant staan, en daarom plaats ik doorgaans een link in de tekst alvorens me met belangrijker zaken bezig te gaan houden, maar in dit geval is er nog maar heel weinig bekend over de JitterBug. Hoe het werkt gaat me een aardig eindje boven de pet, en ik kan ook geen metingen doen om een en ander te staven. Wat ik nu ga zeggen heb ik dus ook voor een groot deel van horen zeggen, maar dan wel uit de mond van Steve Silberman, AudioQuests wizz-kid op het gebied van digitale audio, die mede verantwoordelijk was voor het ontwerp van de immens populaire AudioQuest Dragonfly USB Headphone DAC. Wat de JitterBug precies is kun je vrij simpel in drie woorden samenvatten: een USB Line Conditioner. Maar dat vind ik toch wel heel erg algemeen uitgedrukt. Hij ontdoet namelijk niet alleen de 5 Volt USB power van een computer (of ander apparaat met USB uitgangen) van ruis, vervorming en parasitaire resonanties (en laten we afspreken dat we dat vanaf nu met de fijne Engelse paraplu-term Noise aanduiden), hij repareert indien nodig ook de datapakketjes die door het USB-signaalpad lopen. En in dát geval heb je het dus over jitter; misschien wel de grootste vijand van goede digitale muziekweergave. Een filter én een jitter-killer… De naam is dus niet zomaar gekozen als het volgende insect in de serie die begon met de AudioQuest Dragonfly.

'The JitterBug"De noise die door de Jitterbug wordt weggefilterd manifesteert zich vooral op een niveau rond de -50dB en lager. Dat lijkt extreem zacht, maar als je weet dat we met gewone cd-resolutie al 96dB dynamiek voorhanden hebben en dat het menselijk ook in staat is om dat dynamiekverschil ook bijna helemaal waar te nemen, dan weet je dat de noise zich alsnog in het hoorbare gebied bevindt. Hij wordt daar doorgaans keurig gemaskeerd door de luidere passages in het geluid, maar de nuances, de kleine verschillen die bepalen of je hoort welk merk piano er gebruikt wordt, of hele zachte geluidjes die voor de ruimtelijke afbakening zorgen, die worden minder of zelfs niet meer hoorbaar. En nu de JitterBug daar de bezem door haalt krijg je er ineens een enorme partij extra muzikale informatie bij.

AudioQuest JitterBug – Toepassing

digitale ruis (noise)

boven: digitale ruis (noise)

De JitterBug is op een heleboel manieren toe te passen en ik ga later beschrijven welk effect dat allemaal heeft. Als je er – net als ik op dit moment – maar één hebt kun je hem het beste tussen je computer en je da-converter plaatsen. Daar heb je het meeste profijt van zijn dubbele werking. Computers zijn berucht om hun ‘noisy’ binnenwerk en veel van die noise (hè, wat een prettig woord is dat toch…) is ook terug te vinden op de USB-poorten, zowel op de 5V stroomvoorziening als op de afscherming, waarmee de computer dus contact met je converter maakt. Tenzij die een galvanisch gescheiden ingang heeft (en dat is vaker niet dan wel zo) heeft al die noise een negatief effect op je geluidskwaliteit. De JitterBug filtert al die troep effectief uit de keten. Maar dat is nog niet alles (het lijkt wel een Tell-Sell reclame), hij zorgt er ook voor dat de datapakketjes met digitale informatie niet alleen netjes in de goede volgorde en op het juiste moment worden doorgelaten. Hij schijnt ze zélfs nog te kunnen repareren als er eerder in de keten iets fout is gegaan. Nogmaals, dit heb ik niet zelf kunnen vaststellen, maar ik ken AudioQuest als een zéér transparant bedrijf dat (hand op het hart) liever kabels en accessoires verkoopt dan marketingblabla en aanverwante onzin. Ik geloof ze dus, mijn oren zullen me uiteindelijk toch wel vertellen of het allemaal klopt…

Goed, dat is de eerste en belangrijkste toepassing. Maar de JitterBug werkt ook als een soort noise-stofzuiger als je hem los (dus zonder kabel eraan) in een vrije USB-poort steekt, ergens in je streaming systeem. Dat kan een tweede poort op je computer zijn, maar ook een USB aansluiting op je NAS of op je router. Of op je hardware-streamer, die vaak een ongebruikte aansluiting heeft om hem met een externe opslag te verbinden. Wat natuurlijk zeer goed nieuws is voor mensen die naar zo’n hardware-streamer luisteren. Ook voor hen zal de JitterBug een verbetering geven, als ze hem maar ergens in het systeem in een vrije USB-poort steken. Het effect is volgens Silberman cumulatief, maar hij waarschuwt voor overdaad. Maximaal twee JitterBugs per apparaat, doceert hij, anders gaat het klinken alsof je ‘onder water’ zit te luisteren. Tijdens de eerder genoemde bijeenkomst in Breda werd dat op overtuigende wijze gedemonstreerd. Twee is echt het maximum!

AudioQuest JitterBug – Luistertest

Talk Talk - The Colour Of Spring

Talk Talk – Colour Of Spring

De dag nadat ik was teruggekeerd uit München werd de AudioQuest JitterBug in mijn grote set aangesloten. Ik plaatste hem, na een kort rondje ‘inluisteren’ tussen mijn exclusief als streamer ingerichte Mac mini en mijn NAD M51 da-converter, die via een AudioQuest Carbon USB met elkaar verbonden zijn. Omdat het er nu echt op aankwam koos ik niet voor een recente muzikale ontdekking maar voor een album dat ik door de jaren heen regelmatig heb gebruikt om vergelijkende luistertests te doen: The Colour Of Spring van Talk Talk. Daar heb ik inmiddels een zelf geripte 24/96 versie van, omdat ik bij een vinyl-heruitgave van dat album een DVD-Audio kreeg waar een HiRes LPCM-versie van het album op staat. Dat is veruit de best klinkende digitale versie die ik heb. En dan begin ik steevast met de eerste track, Happiness Is Easy, omdat daar zeer veel ruimtelijke informatie in verstopt zit. De track begint met een mooie, gebroken drumsequence die is aangevuld met percussie. De opname is vrij droog, maar de grootte van de afbeelding is perfect op maat en de ruimtelijke informatie is overvloedig. Bij een bovengemiddeld goede weergave ‘zie’ je drummer Lee Harris als het ware de drumstokken hanteren.

Ik laat de eerste 30 seconden een paar keer goed op me inwerken, waarna ik de JitterBug tussen de Mac mini en mijn USB kabel inplug. En dan…BAM! Meteen hoorbaar beter. Het effect van de JitterBug zit hem niet zozeer in de tonale afstemming van het geluid, hoewel er absoluut iets met het laag én met de hoge tonen gebeurt. Het grootste verschil is dat alles veel schoner klinkt, veel ruimtelijker en beter gefocust. Het kleine, hoge tikje rechts van het midden (een Wood Stick denk ik) staat wat verder naar voren en klinkt houtiger. De kickdrum is dieper van klank en strakker van timing, en de met een vinger aangeslagen open snare op 0’15 en de daarop volgende rimshot op 0’17 staan veel beter afgebakend en verder naar voren in de ruimte. Voor mijn gevoel is het drumstel ongeveer een meter naar voren geschoven en kan ik er beter omheen kijken. Ademloos luisterend laat ik de track doorlopen, die 30 seconden doen er opeens niet meer toe… Als rond 0’43 de piano links van het midden invalt blijkt dat het beeld ook nog eens veel verder buiten de luidspreker wordt geprojecteerd. De weergave wordt als het ware bijna 3D. Allemaal door dat kleine ding van vijf tientjes? Mwôh…

AudioQuest JitterBug aangesloten op een Apple Airport Extreme

AudioQuest JitterBug aangesloten op een Apple Airport Extreme

Okee, dat is duidelijk, op die plaats in de keten doet de JitterBug wonderlijke dingen. Maar hoe zit het dan met dat ‘stofzuigen’ van de Noise bij andere apparaten in de keten? Om dat vast te stellen haal ik de JitterBug met enige tegenzin weer uit de Mac mini en luister hetzelfde stuk muziek weer een keer of drie zonder. Tsja, dat klinkt toch echt minder… En ik maar denken dat ik mijn zaakjes goed voor elkaar had… Vervolgens steek ik de JitterBug in de USB poort op mijn Apple Airport Extreme router in de meterkast. Dat is hét knooppunt van mijn bedrade netwerk én mijn WiFi transmitter, dus als er ergens noise zou moeten zitten is het daar. En inderdaad, met de JitterBug er in wordt de weergave schoner en kleurrijker, ruimtelijker en dynamischer. Het effect is vergelijkbaar met wat hij doet als hij ‘inline’ wordt gebruikt tussen Mac mini en DAC, maar dan minder. Ik zou zeggen (en dit is natuurlijk hoogst subjectief) dat je op die plaats op ongeveer 60% uitkomt. Ook als ik de JitterBug in mijn NAS steek hoor ik dezelfde verbetering. Weer net iets minder dan bij de router (laten we zeggen een procent of 40-50), maar eveneens zéér goed hoorbaar en daarom zonder meer reden om er – als hij eind juli op de markt verschijnt – meteen een handvol bij te bestellen.

Tot slot neem ik hem ook nog even mee naar mijn kantoor boven. Daar sluit ik hem in eerste instantie aan tussen mijn MacBook Pro en mijn Peachtree versterker met ingebouwde (galvanisch gescheiden!) da-converter. Hier is het effect opnieuw wat minder, omdat de elektrisch ontkoppelde USB-ingang van de Peachtree minder roet in het eten gooit, maar toch zou ik hem ook hier niet meer willen missen. Hij verbetert hier met name de timing in de weergave, wat de rust en de transparantie ten goede komt. Als laatste steek ik mijn Dragonfly USB headphone DAC in de JitterBug en luister met mijn AKG K-701 met de nodige verwondering hoe ook hier de weergave coherenter en natuurlijker wordt. Als ik alleen al in mijn set de mogelijkheden optel om met JitterBugs de weergave te verbeteren kom ik op 5 stuks uit. Maar als ik de optelsom qua kosten maak kom ik niet gek veel hoger uit dan de prijs van een mooie interlink of een zeer goede USB-kabel. Wat overigens niet betekent dat je niet meer hoeft te investeren in een betere USB-kabel. Door het schonere signaal dat uit de JitterBug komt zul je daar waarschijnlijk zelfs méér van profiteren. Waardoor het een volgende logische upgrade zou kunnen zijn…

AudioQuest JitterBug aangesloten op een MacBook Pro

AudioQuest JitterBug aangesloten op een MacBook Pro

Conclusie

De teller onder in mijn tekstverwerker vertelt me dat ik inmiddels meer dan 2000 woorden heb gewijd aan dit kleine wonderplugje. Dat is ongeveer het dubbele van ik van plan was, maar er is gewoon zoveel over te vertellen. Bovendien wil ik mijn enthousiasme niet ten onder laten gaan aan zuinig schrijfwerk. Samenvattend (voor de ongeduldige of haastige lezer die meteen naar de conclusie skipt) zou ik de JitterBug willen bestempelen als een absolute no-brainer voor iedereen die met streaming audio bezig is. Wat mij betreft is het de Tweak Van De Eeuw. There! I said it…

De prijs/prestatie verhouding is absurd, en je hoeft er in principe maar één te gebruiken om al een duidelijke verbetering te krijgen. Maar meer is – in dit geval – ook echt beter. Een extra JitterBug in je computer, en in je router, en in je NAS. Easypeasy… Gewoon inpluggen en genieten… De komende Vader-, Moeder- Verjaar- en Kerstdagen weet je gewoon al wat je bovenaan op je verlanglijstje kunt zetten. Ik ga alvast heel braaf zijn de rest van het jaar, dan krijg ik er begin december misschien ook nog wel ééntje in mijn schoen…

Extra informatie

Voor meer informatie en prijzen over de beschreven AudioQuest JitterBug USB Line Conditioner, zie onze webwinkel:

Spotify

Tidal

 

Dit document is eigendom van art`s excellence – © copyright 2015

34 Reacties

 1. 31-5-2015

  Hallo Kees,

  Een heel goed geschreven review. Ik heb ook het artikel in Tone Magazine gelezen. Ga zeker dit toestelletje aanschaffen. Ik overweeg om mijn audio-PC uit te rusten met gereguleerde lineaire voedingen om mogelijk een zuiverder signaal te bekomen via USB. De kosten van zulke voedingen lopen gemakkelijk op naar verschillende honderden euros. Als ik jou verslag lees, vraag ik mij af of dit nog wel een nuttige investering is. Heb je het apparaat getest op een “vuile” PC en op een “propere” PC (d.i. met low noise lineaire voedingen en filters waar nodig), en vergelijking gemaakt wat betreft geluidskwaliteit? Is er nog een merkbaar verschil tussen een “vuile” en “propere” PC met de JitterBugger? Denk je dat met de JitterBugger het nog nodig is om te investeren in dure low noise lineaire voedingen voor een audio-PC?

  Hopelijke vind je de tijd voor een antwoord?

  Mvg, Joris

  • 1-6-2015

   Beste Joris,

   Dank voor je reactie. Mijn collega Max heeft de JitterBug momenteel als enige in Nederland beschikbaar. Omdat hij de review geschreven heeft en precies weet welke setup gebruikt is zal ik hem vragen om jouw vraag te beantwoorden.

   Vriendelijke groet,

   Kees Jan Lankhaar

  • 2-6-2015

   Hallo Joris, dank voor je vraag! Ik heb de JitterBug getest op een standaard Mac mini die als streamer is ingericht. Dat wil zeggen dat er geen achtergrondprocessen actief zijn. Hoe dat werkt heb ik op deze site beschreven in het eerste deel van mijn tweeluik over het gebruik van de Mac mini als streamer. Op de Mac mini draait alleen JRiver als muziekplayer. Ik heb er wel een beter netsnoer aan gehangen (AudioQuest NRG 1.5) en dat bracht een kleine maar hoorbare verbetering in de geluidskwaliteit. Met name de klankkleur en de dynamiek profiteren daarvan.

   Hoe de Mac mini zich tot een PC verhoudt op het vlak van voeding en vervuiling weet ik niet, maar ik denk dat je dat eigenlijk per PC zou moeten vaststellen omdat alles (bijvoorbeeld ook het moederbord) bijdraagt aan het ‘noise-profiel’ van een computer. Het hangt dus in hoge mate van de opbouw van je computer af hoe vervuild de USB stroom kan zijn. Of je met een schonere, lineaire voeding een verbetering krijgt kan ik niet voorspellen, want daar ligt mijn expertise niet, maar in de audio telt doorgaans wel dat een betere voeding een beter resultaat op kan leveren. Daar heb je misschien niet veel aan, maar zoals gezegd heb ik geen enkele ervaring met het ‘modden’ van multimedia-PC’s.

   Maar dan zul je volgens mij alsnog te maken krijgen met noise die in de PC ontstaat, er zitten gewoon te veel actieve componenten in een computer die lang niet allemaal kunnen worden uitgeschakeld. En die noise filtert de JitterBug volgens AudioQuest uit de USB stroom en uit de aard-aansluiting. Mijn waarneming, zo heb je kunnen lezen, lijkt dat te ondersteunen. Alleen kan ik het niet meten.

   Daarnaast heb je bij ‘inline’ gebruik tussen een computer en een USB-DAC de bijkomende winst van het reduceren van Jitter door de JitterBug. Dat heeft meer met data te maken dan met voeding, dus daar ga je sowieso een betere geluidskwaliteit bereiken.

   Ik neem aan dat er, zodra de JitterBug volop leverbaar is, ook reviews van gaan verschijnen waarbij wél metingen worden verricht, en daar kijk ik dan ook reikhalzend naar uit.

 2. 2-7-2015

  Ik ben benieuwd of de JitterBug ook zijn werk zal doen wanneer geen kables maar een USB stick wordt gebruikt als data opslag medium. Ik neem aan dat een USB stick om zijn werk te kunen doen gebruik dient te maken van de stroom die aangeboden wordt door de DAC (in mijn geval een NAD C390DD powerdac) en dat de datastroom die van de stick wordt afgetapt dus ook waarschijnlijk verontreinigd is door de stroombron. Middels deze JitterBug worden stroom en data galvanisch gescheiden, klopt dat? Is dat de reden waarom het dingetje gewoon zijn werk goed doet?

  • 6-7-2015

   Hallo Peter,

   Dat is een interessante vraag, en daarom hebben we het uitgeprobeerd. Het is, op basis van de éne JitterBug die we tot nu toe hebben, een beetje lastig om definitieve conclusies te trekken. Maar ik denk dat we een heel eind komen.

   Als ik via mijn MacBook Pro muziek afspeel van een USB-stick (standaard 16/44.1 cd-resolutie, flac bestanden van het album Ball and Biscuit van Caixa) en daarna de JitterBug tussen de USB-stick en de computer zet is er vrij duidelijk een verschil in geluidskwaliteit te horen. Zoals ik eerder beschreef krijgt het geluid wat meer realisme, openheid en rust, en is het geluidsbeeld groter.

   Als ik echter de USB-stick weer rechtstreeks in de MacBook steek, en de JitterBug in de naastgelegen vrije USB poort, dan is de verbetering in mijn oren identiek.

   Ik concludeer daar voorzichtig uit dat de JitterBug in dit geval waarschijnlijk vooral als ‘Noise Sniffer’ werkt en op die manier zijn heilzame invloed uitoefent, maar dat zijn functie die Jitter vermindert/verwijdert bij een USB-stick niet hoeft in te grijpen. Dat is ook wel logisch, want een flashdrive (dat kan dus ook een externe SSD harde schijf zijn) staat er juist om bekend een zeer stabiele datastroom te produceren. Nauwelijks tot geen jitter om te ‘killen’ derhalve.

   Als ik de USB-stick vervolgens in de Bluesound Node steek en van daaruit afspeel, en vervolgens de JitterBug tussen stick en Node plaats is dezelfde verbetering te horen als bij de MacBook Pro. Helaas ontbreekt op de Node een tweede USB-poort, dus het tweede deel van de test zoals ik die met de MacBook uitvoerde kan ik niet herhalen. Als ik echter een beetje smokkel en de muziek rechtstreeks vanaf de NAS afspeel mét en zonder de JitterBug in de USB-poort achterop de Node, dan hoor ik opnieuw een vergelijkbare verbetering.

   Kortom: het maakt niet zoveel uit waar je de JitterBug in je systeem plaatst, de verbetering is er altijd. Afspelen vanaf een USB-stick of SSD harde schijf is een prima idee, maar die methode heeft geen significant voordeel van ‘in-line’ gebruik van de JitterBug. Wanneer de JitterBug echter in-line wordt gebruikt tussen de computer en de USB d/a-converter (dus wél met een kabel) is de verbetering groter omdat daar ook de jitter-killer zijn werk doet.

 3. 10-7-2015

  Hallo Max,

  Heel interessant en fijn om te weten. Ga zeker dit apparaat aanschaffen. Nog een vraagje, klinkt het geluid ook beter als je de laptop op de accu laat spelen?

  Met vriendelijke groet,

  Gerrit

  • 11-7-2015

   Hallo Gerrit,

   Allereerst dank voor je reactie, leuk om te horen!

   Het antwoord op je vraag is ‘volgens mij niet’. Dat klinkt misschien wat vaag, maar ik durf het niet 100% uit te sluiten omdat ik natuurlijk niet via alle laptops naar muziek heb geluisterd. Bij mijn MacBook Pro hoor ik in elk geval geen verschil tussen spelen met de voedingskabel aangesloten of losgekoppeld.

   Dat is op zich ook niet zo vreemd, aangezien de voeding als een soort buffer werkt tussen het lichtnet en je computer.

   En als het in voorkomende gevallen wél verschil zou maken vermoed ik dat het, zeker als je de JitterBug gebruikt, niet of nauwelijks te horen zal zijn. Daarom kun je denk ik gewoon de keuze maken die voor jou het meest praktisch is.

 4. 4-8-2015

  Beste Max,

  En dan is er nu de USB REGEN van Uptone Audio, waarvan men zegt dat die nog veel beter functioneert dan de JitterBug. Deze wordt bij voorkeur direct gekoppeld aan de DAC en regenereert het volledige digitale signaal. Ook genereert dit apparaat schone stroom uit de aangeleverde vuile stroom. Zie ook de site van computeraudiophile, alwaar zeer positieve berichten te vinden zijn over dit apparaatje. De levertijd bedraagt inmiddels enkele maanden.

  Hoe plaats je dit in combinatie met de JitterBug.

  Groet, Jos

  • 5-8-2015

   Beste Jos,

   Omdat Max vakantie heeft beantwoord ik jouw vraag. Of de USB REGEN ‘veel’ beter is dan de AudioQuest JitterBug is moeilijk te zeggen, wij hebben het niet kunnen vergelijken. De prijs hiervan is fors hoger waardoor je voor hetzelfde geld meerdere JitterBugs kunt toepassen wat het vergelijk lastiger maakt. Daarnaast vind ik het gebruik van (weer) een losse voeding niet handig.

   Groetjes,

   Kees Jan

 5. 5-8-2015

  Hallo Kees Jan,

  Dat van die voeding ben ik deels met je eens, maar is in een gegeven situatie wel of geen probleem. En dan nog oplosbaar ook. In mijn geval geen probleem. Dit mede omdat ik een aparte audio stroomgroep heb laten aanleggen met voldoende aansluitingen. Van de audioQuest JitterBug kun je zeggen dat deze door de vakpers over het algemeen als een duidelijke verbetering wordt gezien. De vraag in hoeverre hier een commerciëel belang achter zit, kan ik nog niet goed beoordelen. Wel dient opgemerkt te worden dat dit apparaatje nog nauwelijks door audiophile community is beoordeeld, maar de USB REGEN wel. En deze community is voor mij leidend. Ik ben daarom dan ook reuze benieuwd hoe deze community op de AudioQuest JitterBug gaat reageren. Dit al dan niet in combinatie met de REGEN. Is dit positief dan bestel ik er gewoon gelijk drie, namelijk voor mijn iMac, NAS en Apple Router.

  Groet, Jos

  • 6-8-2015

   Ha die Jos,

   De reden dat alleen de pers iets over de AudioQuest JitterBug iets heeft geschreven komt omdat de JitterBug pas volgende week beschikbaar komt voor de consument. Wij hebben er een hele berg besteld en zijn heel benieuwd naar de effecten van meerdere JitterBugs in ons systeem 😉

   Groetjes,

   Kees Jan

   • 6-8-2015

    Beste Kees Jan,

    Ik ben me daarvan bewust en wacht dus rustig af, ook op jullie specifieke bevindingen. De USB REGEN ontvang ik waarschijnlijk zeer binnenkort en ga daar dan ook eerst mee aan de slag. Wat jullie ook een keer zouden kunnen bespreken, is het nut van schone stroom in huis middels een aparte audiogroep, almede de inzet van liniaire voedingen, bijvoorbeeld voor een DAC. Geschakelde voedingen zoals die bijvoorbeeld standaard bij de irDAC of een switch worden geleverd, veroorzaken namelijk op zich al ruis. Dit onder het motto: voorkomen is beter dan genezen.

    Groet, Jos

    • 10-8-2015

     Beste Jos,

     Bedankt voor de tip. Wij denken al langer na over zo’n artikel. Soms moet je eerst goed uitzoeken welke producten wij daar heb beste voor kunnen gebruiken. Zo heeft iFi de iUSB Power voeding die voortreffelijk werk doet. Helaas kan die niet bij iedere da-converter worden gebruikt vanwege de vaste spanningsuitgang.

     Wordt vervolgd.

     Groetjes, Kees Jan

    • 12-8-2015

     Beste Jos,

     Goed nieuws, de AudioQuest JitterBug is vanaf vandaag bestelbaar 😉

     Groetjes, Kees Jan

     • 19-8-2015

      Hallo Kees Jan,

      Dank voor de info. De positieve testen stromen nu binnen, waaronder één uit het toonaangevende HiFi News. Ik ben nog aan het ontdekken hoeveel ik nu precies nodig heb in combinatie met de USB REGEN die ik gisteren binnen heb gekregen en nu een burn-in periode ondergaat. De eerste berichten zijn dat de AudioQuest JitterBug goed samengaat met de REGEN, maar dan niet in lijn geschakeld. Daarnaast speelt of ik er additioneel nog 2 extra zal bestellen voor Router en NAS. Sommige zeggen nu al: “Niet doen.”

      Groet, Jos

     • 19-8-2015

      Beste Jos,

      Wat anderen zeggen is niet altijd relevant. Doe wat je hart je ingeeft, het zijn niet de kosten om het te laten, toch?

      Groetjes, Kees Jan

 6. 14-8-2015

  Vandaag de AudioQuest Jitterbug binnengekregen en maar meteen aan de slag gegaan op een Mac mini met alleen Pure Music/Pure Vinyl software en een externe WD harde schijf voor de muziek. Ik speel de muziek uit het geheugen. Verder is de Mac via een Audioquest Vodka optische kabel gekoppeld aan de DAC.

  Eerst alleen een Jitterbug ingeplugd en even een kwartiertje laten spelen. De Mac ‘ziet’ de Jitterbug niet. Daarna A/B vergelijken met en zonder. Het verschil is groter dan verwacht, zeker omdat ik de DAC al elektrisch ontkoppeld heb. Het geluidsbeeld lijkt iets kleiner te worden, en wint aan rust en oplossend vermogen. Zodra ik hem er uit haal is er opeens een klein onrustig randje in het hoog. Dat heb ik nooit zo ervaren, maar het is er toch duidelijk. Stemmen staan met meer autoriteit en focus. Kortom, een vooruitgang…
  Daarna de Jitterbug tussen de Mac en de harddisk geplaatst. Dat maakt zoals verwacht nog meer verschil. Het geluid gaat naar achteren en krijgt in de breedte maar vooral in de diepte meer ruimte. Ook is er meer rust, het net-iets-scherpe randje is weg en er is meer ruimte tussen stemmen en instrumenten. Het nadeel lijkt dat ook nu het geheel iets kleiner wordt. Alsof je een paar rijen naar achteren bent gegaan in de zaal, lijkt alles net wat verder weg.

  Bij het bijplaatsen van een tweede Jitterbug ‘los’ in de Mac valt opeens alles op zijn plek. Het beeld groeit weer en krijgt rust en een autoriteit in het laag die er eerder gewoon niet was. Ook klinkt alles schoner, ‘analoger’. Stemmen en instrumenten lijken opeens nog beter tot elkaar in verhouding te staan.
  Ik ben nog lang niet uitgeexperimenteerd, maar mijn eerste indrukken zijn dus zeker positief. Kortom, een interessant product met veelbelovende eigenschappen en dan ook nog eens tegen een redelijk beperkte investering 🙂

  Kees Jan, bedankt voor de uitstekende service!

  • 14-8-2015

   Beste Fons,

   Wat je beschrijft werd mij gisteren ook duidelijk toe ik van één naar twee JitterBug ging. Dit zijn mijn ervaringen die ik op Facebook deelde: “Zo, na een lange dag AudioQuest JitterBugs uitleveren eindelijk tijd gevonden om er eens een paar in mijn eigen set te beoordelen. Ben begonnen door er eentje in de Airport Extreme te steken. Het resultaat is groter dan ik verwacht had, met name een minder ‘drammerig’ laag en mooiere focus is hetgeen mij het meest opvalt. Daarna twee JitterBugs toegevoegd aan de Mac mini waarbij er eentje zit tussen de externe schijf en de andere tussen mijn EyeTV. Het verschil wordt nogmaals versterkt waarbij ik ook meer rust ervaar in de muziek. Ik heb nog geprobeerd om er maar eentje te gebruiken maar dat was niet zinvol. Het verschil tussen één en twee is té groot om 49 euro te besparen. Zou kunnen dat dit met name wordt versterkt omdat beide JitterBugs zijn aangesloten op een extern apparaat. Resumé, voor 147 euro heb ik nog nooit zoveel winst behaald. Ik laat ze maar lekker zitten en ga weer verder met muziek luisteren…”

   Groetjes, Kees Jan

 7. 20-8-2015

  Beste Kees Jan,

  Ik heb er inmiddels 3 op jullie site besteld. Ik hoop dat je ze snel kunt leveren. Er gaat er één in mijn router, één in mijn Synology NAS en één in mijn iMac. De USB REGEN bevalt trouwens buitengewoon goed, een echte verbetering. Wat andere ‘horen’ is voor mij belangrijk, want zij hebben ze reeds in huis en beproeven ze. De recensies zijn positief, vandaar mijn bestelling. Hopelijk gaan jullie er nog veel meer verkopen!

  Groet, Jos

  • 21-8-2015

   Beste Jos,

   Wij gaan vandaag de bestelde AudioQuest JitterBugs versturen. Tuurlijk begrijk ik dat je recensies leest om een idee te krijgen of een dergelijk product iets voor je is, dat doe ik ook. Echter probeer ik zelf altijd dingen uit om zeker te weten of dat wat anderen zeggen voor mij ook werkt 😉

   Groetjes, Kees Jan

   • 21-8-2015

    Beste lezers,

    Waar ik jullie nog even op attent wil maken, na de wijze woorden van Kees Jan in deze, is de site van Audiostream.com, alwaar alle additionele USB devices die er momenteel zijn, afzonderlijk en in combinatie met elkaar worden getest. De conclusie is eigenlijk dat USB REGEN en de AudioQuest JitterBug een ideaal team vormen.

    Groet, Jos

 8. 23-8-2015

  Hi,

  Ik heb vooral een vraag. Ik heb 2 AudioQuest JitterBugs. Mijn versterker met ingebouwde DAC is normaal gesproken zichtbaar op mijn iMac (via audio apparaten). Nu met een AudioQuest JitterBug ertussen wordt mijn versterker (met DAC) niet meer zichtbaar en geluid komt dan weer via de iMac speakers. Hoe hebben jullie dat opgelost? Wat doe ik verkeerd?

  Groet, Remco

  • 23-8-2015

   Beste Remco,

   Het gebruik van een AudioQuest JitterBug is plug & play. Als je de ALT-toets ingedrukt houdt en je klikt dan op het speaker-icoon rechtsboven in, dan zou je de Denon moeten zien staan. Als je deze selecteert moet het weer werken. Mocht dit niet het geval zijn, start dan beide opnieuw en voer de handeling nogmaals uit. Lukt dit ook niet, bel of mail mij dan even. Er is altijd een oplossing.

   Groetjes, Kees Jan

   speaker-icoon

 9. 19-9-2015

  De ervaringen van de AudioQuest JitterBug worden nog interessanter. Op basis van jullie recensies heb ik een JitterBug aangeschaft. Deze heb ik tussen mijn iMac en AudioQuest DragonFly geplaatst, het resultaat is van een heel andere orde. Intiemer, betere stemmen, gecontroleerder laag. Muziek luisteren was een feest, maar is nu een feest geworden met je beste vriend(en). Mijn koptelefoon (Sennheiser HD800) heeft er nu nog meer zin in.

  Gisteren bij mijn (in eerste instantie sceptische) broer de AudioQuest JitterBug eens in een heel andere configuratie uitgeprobeerd. JitterBug in de USB-ingang aan de voorzijde van zijn Denon AVR-2000 gestopt. De ingespeelde JitterBug had 15 seconden nodig om een heel ander geluidsbeeld neer te zetten die vergelijkbaar is met de ervaringen die hierboven al aan bod zijn gekomen. Het is alsof je naar een hele nieuwe, veel betere set luistert. Misschien ‘slecht’ voor de handel, maar een zege voor muziekminnende luisteraars. AudioQuest laat zien dat deze klantgerichte innovatie tot heel veel goede dingen in staat is. Ga zelf verder met meer Jitterbugs zoals in de Airport Extreme en NAS. Jullie heel, heel erg bedankt voor de eerste aanzet.

  • 19-9-2015

   Beste Erwin,

   Bedankt voor je leuke reactie. Wat je beschrijft is voor ons inmiddels heel herkenbaar. Wij hebben gemerkt dat AudioQuest JitterBugs ongeveer een week nodig hebben om volledig te integreren. Daarna neemt de performance niet meer toe. Omdat er veel consumenten zijn die niet goed weten waar ze zoal de AudioQuest JitterBug kunnen gebruiken heb ik begin deze week een filmpje gemaakt waarin duidelijk wordt waar je de JitterBug kunt toepassen. Alvast bedankt voor je aanvullende bestelling! We hebben er genoeg op voorraad 😉

   Groetjes, Kees Jan

 10. 30-10-2015

  Het is al eerder genoemd op deze ‘thread’, maar juist voor liefhebbers van analoog is dit dé uitkomst. Ik heb vandaag de bestelde AudioQuest Jitterbug ontvangen, en nu doet mijn Dragonfly ineens dingen die ik niet eerder heb gehoord. Van heel gedetailleerd, van wat vlak naar echte muziek met diepgang. Het is alsof ik mijn oude Quad en Tannoy opstelling weer heb staan, maar dan met prachtig hoog en met meer detail dan ik ooit heb gehoord rondom de instrumenten en stemmen. En dat is nog maar met één Jitterbug (inderdaad, door de jaren heen sceptisch geworden over tweaks, dus niet twee besteld). Zoals elders op het net te lezen is: dit aanschaffen is een ‘no brainer’. Geweldig!

 11. 18-11-2015

  Zojuist de Jitterbug ontvangen. Een paar puntjes:

  Als ik de Jitterbug in de Mac mini plug, kost het twee USB-poorten. Als de oriëntatie van de poorten andersom was geweest, was er slechts één poort nodig geweest. In serie met de iFi Nano verandert Audirvana de daarbij horende bitrate niet automatisch (meer). Als prefered audio-device heb ik Airplay met een Beolit 12 (geen dag spijt van gehad). Ik heb de Jitterbug maar zolang in de Fritzbox gehangen. Op het eerste gehoor zijn snares en cimbals ietsje herkenbaarder, maar het is nog te vroeg om er echt iets van te vinden.

  • 18-11-2015

   Beste Piet,

   Dank voor je reactie. Ik heb de JitterBug samen met Audirvana en de iFi Nano iDSD getest. Dit werkt zoals het hoort, de DAC schakelt automatisch tussen de verschillende sample frequenties.

   Groetjes, Kees Jan

 12. 11-12-2015

  Beste Kees Jan en/of Max,

  Hebben jullie enig idee of de AudioQuest JitterBug en/of DragonFly iets toevoegen tussen Blu-ray speler en buizenversterker? Of is er enkel toegevoegde waarde bij aansluiting op PC/nas/router?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groet, Koen

  • 13-12-2015

   Beste Koen,

   Nog even afgezien of een DragonFly beter is, heeft jouw Blu-ray speler een USB-uitgang waar ook muziek-data uit komt? Zo niet, dan gaat het niet werken. JitterBugs kun je proberen, die absorberen ook de ‘noise’ die uit een USB-uitgang komt.

   Groetjes,

   Kees Jan

   • 13-12-2015

    In aanvulling hierop: veel moderne Blu-ray spelers hebben een USB aansluiting. Die is dan meestal bedoeld als ingang van een externe opslag, zoals een harde schijf. Er komt, voor zover ik weet, geen USB Audio- of Video signaal uit dat je met een JitterBug zou kunnen filteren. Maar ik sluit niet uit dat een JitterBug in zo’n USB aansluiting op een BR speler wel degelijk een klein maar positief effect kan hebben. Zo’n speler heeft immers ook allerlei professoren aan boord, en de circuits voor beeld en geluid zullen altijd last hebben van ongewenste noise in het signaal. Dus het is toch wel de moeite waard om een JitterBug in je BR speler te proberen als er zo’n USB ingang op zit. Denk aan de enthousiaste verhalen over de werking van een JitterBug icm een autoradio. Dat is feitelijk hetzelfde verhaal…

    Het is echter wél zo dat een JitterBug nog méér heilzaam werk doet als je hem inline tussen een computer en een USB da-converter plaatst.

 13. 13-12-2015

  Beste Kees Jan,

  Mijn Blu-ray speler gebruik ik momenteel vrijwel alleen als “doorgeefluik” voor FLAC-muziekdata vanaf externe harddisk (in de toekomst een NAS, is de bedoeling). Dat gaat dus via USB van HDD naar Blu-ray en vanaf Blu-ray met interlinks naar buizenversterker. Voegt een Jitterbug en/of DragonFly iets toe tussen HDD en Blu-ray? En een AudioQuest DragonFly met 3.5mm jack naar RCA adapter? Of is bijvoorbeeld een iFi Micro iDSD tussen Blu-ray en buizenversterker beter?

  Misschien off-topic en een domme vraag, maar ik lees steeds meer over het gebruik van een Mac mini als streamer. Zijn die kosten en extra schakel nodig, als een NAS zoals b.v. van QNAP met eigen OS, apps en media center software (b.v. Plex, hopelijk in de toekomst ook Audirvana) alle functies van een pc lijkt over te nemen? Of zie ik (als streaming leek) iets essentieels over het hoofd?

  Groet, Koen

  • 13-12-2015

   Beste Koen,

   Zowel Max als ik hebben deels beide vragen zojuist beantwoord. Aanvullend hierop, een AudioQuest DragonFly zal niet werken tussen je HDD en de Blu-ray speler tenzij jouw Blu-ray speler analaoge ingangen heeft.

   Een Mac mini is niet per se noodzakelijk maar geeft je wel meer ‘vrijheid’ in hetgeen je wilt installeren, daarnaast kan die ook dienen voor opslag. Dus waarom niet direct die Mac mini en geen NAS? Alleen het prijsniveau kan een afweging zijn. Verder kan een Mac mini net zoveel als een NAS en meer en is naar de toekomst toe breder toepasbaar. Voor nog meer vragen is telefonisch contact een goed alternatief.

   Groetjes, Kees Jan

 14. 14-12-2015

  Beste Max en Kees Jan,

  Dank voor jullie heldere antwoorden en inderdaad, we hebben elkaar gekruist. Na verzending van mijn laatste post zag ik ineens de reactie van Max verschijnen, we waren dus tegelijkertijd bezig 🙂

  Belangrijkste argument vóór een NAS was voor mij de uitgebreidere opslagcapaciteit ten opzichte van een Mac mini en/of een Time Capsule, maar anderzijds kun je natuurlijk ook een externe HDD (of meerdere) aan een Mac mini hangen.

  Ik ben heel benieuwd naar jullie Roon review, wat ik nu lees ziet het er geweldig uit, maar is voor mij (en vele anderen op het net) de vraag wat het toevoegt, behalve (toegegeven: mooi weergegeven) gratis beschikbare metadata van o.a. All Music c.s. die ik er nu zelf op de iPad bij zoek, zonder dat dit mij €120 per jaar kost.

  User Interface is belangrijk, heel belangrijk, maar voor mij staat geluidskwaliteit bovenaan. Bovendien ben ik nogal eigenwijs en bepaal ik graag zelf wat ik draai, dus voegen voor mij de slimme “ontdek”-mogelijkheden niet zoveel toe. Deze licht kritische kanttekeningen geef ik jullie graag vooraf mee, wellicht tackelen jullie ze overtuigend en ga ik toch overstag 🙂 Ik kijk uit naar de review!

  Groet, Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.