Geplaatst door op 11 sep 2015 | 9 reacties

Online Streaming: Tenminste Houdbaar Tot?

Online Streaming: Tenminste Houdbaar Tot?

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik me via deze rubriek tot de lezers van art’s excellence heb gericht. Niet omdat er weinig te zeggen viel over zaken die naar mijn onbescheiden mening anders zouden moeten, maar omdat ik het reuze druk heb gehad met positievere zaken. Maar nu welt er toch weer een golf van misprijzen in mij op die ik even kwijt moet. De directe aanleiding? Het is weer ‘Scrap’tember bij Netflix. En een paar van mijn favoriete series, waar ik soms nog middenin zat, zijn deze week opeens uit de database verwijderd.

Video Streaming

Netflix is erg populair. Het succes is, ook in Nederland, enorm. Maar wat wil je ook: voor 9 euro per maand (de prijs is net met een euro omhoog gegaan voor nieuwe abonnee’s) kun je onbeperkt films en series kijken zonder het juk van die afschuwelijke reclameblokken die je om de twaalf minuten wreed uit je concentratie rukken. Maar dat ‘onbeperkt’ is natuurlijk een wassen neus. Eigenlijk weten we het wel, maar omdat we er niet vaak last van hebt vergeten we het ook snel weer: de online streamingdiensten hangen als marionetten aan touwtjes waar de rechthebbenden naar believen aan kunnen trekken. Films en series die niet in eigen huis geproduceerd worden, zoals Netflix overigens steeds meer wél doet, worden tegen betaling van ongelooflijke sommen geld voor een bepaalde tijd in licentie gegeven. Dat betekent dus dat aan het eind van de licentieperiode de content keihard moet worden verwijderd. Ik stond al op het punt om een heleboel dvd’s en Blu-rays, zonder ze eerst te rippen, naar de zolder te verhuizen omdat ik ze in ‘Mijn Lijst’ op Netflix had gezet. Maar die lijst is per onmiddellijk flink uitgedund, dus dat idee heb ik maar weer overboord gegooid.

Online Streaming - Netflix_THT_600_090915

Hoeveel van deze titels zullen er inmiddels niet meer op Netflix te vinden zijn?

Muziek Streaming

Dat geldt overigens niet alleen voor Netflix, ik merk het ook al jaren bij de muziekdienst Spotify. En bij andere online aanbieders als Deezer, Qobuz en Tidal zal het niet anders zijn. Ook het machtige Apple, met hun nieuwe streamingdienst Apple Music, zal waarschijnlijk geen uitzondering vormen op die nogal gure regel. Dat stuit mij op verschillende manieren tegen de borst. Allereerst in algemene, bijna filosofische zin, omdat het naar mijn mening aangeeft dat muziek en video werkelijk niets anders meer zijn dan handelswaar om het suffe koopvee geld mee uit de zak te kloppen. Maar ten tweede raakt het me ook op persoonlijk vlak, omdat ik van die diensten gebruik maak zoals ik ‘voorheen’ elpees, cd’s en dvd’s verzamelde. Ik luister bij TIDAL bijna nooit naar playlists, vooral niet als die door anderen zijn samengesteld. In plaats daarvan leg ik, middels het aanvullen van een favorietenlijst, een soort virtuele collectie aan van albums die ik op andere wijze niet in mijn bezit heb en ook niet gemakkelijk kan krijgen.

Beperkt Houdbaar

Dat betekent dus, en dat is me vandaag toen ik het lijstje zag van films en series die alleen al deze maand september door Netflix zijn geschrapt, pijnlijk duidelijk geworden, dat ALLE online content die niet door de originele rechthebbende wordt verspreid feitelijk een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Ik breek nog steeds graag een lans voor online muziekdiensten. Met name TIDAL kan, door hun keuze voor lossless distributie en hun iets betere verdeling van royalties, op mijn sympathie rekenen. Maar ik voel er op dit moment veel voor om bij elke luister-link die onder mijn artikelen staat de mededeling ‘zo lang de voorraad strekt’ te plaatsen.

Online Streaming - Spotify_THT_600_090915

Een recente release op Spotify. Hoe lang kunnen abonnees hier nog naar luisteren?

En nu?

Vind ik nu dat we allemaal maar moeten stoppen met het gebruik van deze online diensten? Natuurlijk niet. Maar mijn mening erover is wel veranderd. Zo lang de platenmaatschappijen, filmstudio’s en televisiestations hun machtsspelletje nog niet beu zijn zal de consument nooit vrij en onbeperkt over alle content kunnen beschikken. Dat is een utopie, en utopieën hebben de bijzonder vervelende eigenschap dat ook altijd te blijven. Daarom beschouw ik streamingdiensten, zowel van muziek als video, meer dan ooit als een tijdelijke aanvulling op een bestaande collectie. Een bijna (!) onbeperkte grabbelton waar je meer ideeën uit kunt halen dan je ooit voor mogelijk hield, maar waar je bij de ‘keepers’ aanvullende actie moet ondernemen om je ervan te verzekeren dat je er, zo lang je daar zelf behoefte aan hebt, écht vrij en onbeperkt van kan genieten. Mijn klandizie bij aanbieders van officiële downloads zal toenemen, net als het aantal tweedehands elpees dat ik mijn hut zal binnenslepen. Ik verwacht daarbij voor de verandering weinig weerstand van mijn betere helft, want de kruidige woorden die zij vandaag ventileerde toen ze merkte dat haar favoriete serie van Netflix was verwijderd zijn beslist niet geschikt voor publicatie…

Online Streaming - Bandcamp_THT_600_090915

Een deel van de albums die ik via Bandcamp heb aangeschaft. De files zijn door mij ook online te beluisteren, maar staan uiteraard veilig en wel op mijn NAS…

9 Reacties

 1. 12-9-2015

  Geachte,

  Ik koop regelmatig downloads van Qobuz, indien mogelijk de hi-res versies.

  Sinds enige tijd staan er twee bedragen vermeld, waarvan ik vermoed dat abonnees op hun streamingdienst minder betalen voor de aankopen.

  Toch wel interessant als men op bepaalde muziek geen vervaldatum wenst.

  Met vriendelijke groet.

  • 10-10-2015

   Beste René,

   Qobuz verkoopt tracks in 16-bit 44,1kHz cd-kwaliteit en 24-bit Hi-Res. De 24-bits versie is afhankelijk van de bron verkrijgbaar in 44,1 – 48 – 88,2 – 96 of 192kHz. Het meest voorkomend is 96kHz. Voor de Hi-Res versie hanteert Qobuz ook weer twee prijzen, de hoogste prijs is voor de normale abonnees en voor de niet-abonnees, daarnaast kennen ze nog een abonnementsvorm die ‘Sublime’ heet. Als je die abonnementsvorm hebt krijg je zo’n 30%-60% korting op de Hi-Res prijzen.

   voorbeeld:
   – album in CD kwaliteit 16-bit 44,1kHz € 22,00
   – zelfde album in Hi-Res 24-bit 96 kHz € 25,69
   – zelfde album in Hi-Res met ‘Sublime’ abonnement € 16,99

   Het ‘Sublime’ abonnement is alleen als jaar abonnement verkrijgbaar en kost € 219,00 per jaar tegen € 19,99 per maand voor het ‘HiFi’ abonnement. Niets duurder dus, maar je zit er wel een jaar aan vast en moet in een keer een jaar voorruit betalen. Als je regelmatig of zelfs Hi-Res albums koopt is het rendabel dit abonnement te nemen.

   • 10-10-2015

    Hi Jos,

    Bedankt voor de waardevolle aanvulling.

    Groetjes, Kees Jan

 2. 12-10-2015

  Ik ben nu ruim een jaar geabonneerd op de streaming dienst van Qobuz uit Frankrijk. Ik heb zelf ook regelmatig e-mail wisselingen met Qobuz gevoerd over het verdwijnen van tracks en albums uit mijn playlists. Het blijkt dat met de regelmaat van de klok maatschappijen de rechten verliezen/intrekken/aanpassen. Ook wordt door de streaming diensten steeds onderhandeld over de te betalen tarieven. Vaak kun je een track of album wel onder een andere noemer terugvinden maar dat is niet altijd het geval. Recent verdween een aantal labels uit de catalogus die naar eigen zeggen van Qobuz over 5-6 weken weer terugkomen. Het is zeker nog niet allemaal rozengeur en maneschijn in (HiFi) streaming land. Ik maak er dankbaar gebruik van, maar heb nog zeer regelmatig mijn ergernissen.

 3. 12-10-2015

  Een goed artikel, dat duidelijk aantoont hoe tegenwoordig met onder andere muziek wordt omgegaan. Muziek is een wegwerp-artikel geworden en dat vind ik niet alleen onbegrijpelijk, maar ook beledigend voor de artiesten/musici.

  De conclusie, dat streaming-diensten niet meer dan een TIJDELIJKE aanvulling op een bestaande collectie zijn, onderschrijf ik volledig. Voor alle duidelijkheid: ik bedoel dan TIDAL en QOBUZ, want met doodgecomprimeerde MP3-troep houd ik mij niet bezig.

  Een zeer persoonlijk gekleurde opmerking: liefhebbers van klassieke muziek worden zwaar verwaarloosd door streaming-diensten. Het mainstream-repertoire is nog redelijk te vinden, maar wie iets meer wil, loopt al snel tegen de grenzen van de beschikbare titels aan.
  Gelukkig luister ik ook graag naar andere muziekstijlen, die volop vertegenwoordigd zijn bij de streaming-diensten.

  Maar toch: een streaming-dienst zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nooit een vervanging worden voor mijn collectie LP’s, CD’s en SACD’s. Daarom betreur ik het verdwijnen van steeds meer platen- en CD-winkels en koop ik noodgedwongen steeds vaker mijn fysieke geluidsdragers via internet (tip: http://www.jpc.de).

 4. 2-4-2016

  als ik zou moeten kiezen tussen Tidal en Qobuz omdat ik minimaal cd kwaliteit wens, waar zou dan qua keus en houdbaarheid de voorkeur naar uit moeten gaan?

  • 2-4-2016

   Daar kan ik niet zo gemakkelijk antwoord op geven Paul. Dat er muziek uit de databases van streamingdiensten verdwijnt is evident, maar ik heb (gelukkig) ook weer niet de indruk dat dat met honderden of duizenden titels tegelijk gebeurt. Ik heb hierover geen contact gehad met Qobuz, maar heb wel een tijdje gecorrespondeerd met het PR bureau van Tidal. Zij bevestigden noch ontkenden dat er muziek uit de database verdwijnt, maar gaven op mijn vraag hierover wél specifiek aan dat er geen mededelingen worden gedaan over de inhoud van de licentie-overeenkomsten. Wat op zich begrijpelijk is in een markt die zo zwaar bevochten wordt.

   De keuze tussen Tidal en Qobuz zal dus vooral moeten afhangen van hun actuele aanbod, en daar zijn best verschillen is. Tidal heeft een zeer mooie dwarsdoorsnede van vooral populair aanbod, maar blijft op het gebied van klassiek en jazz een beetje achter. Qobuz doet het op dat gebied juist beter, maar biedt dan weer onevenredig veel Franstalige populaire muziek, en daar moet je van houden. Voordeel bij Qobuz is verder dat ze lossless en Hi-Res downloads tegen interessante prijzen aanbieden (die je overigens ook als ‘geregistreerd’ lid kunt kopen, zonder dat je een actief streaming abonnement hebt. Maar ze geven wél nog extra korting als je het duurste abonnement hebt.

   Het voordeel van Tidal is dat ze waarschijnlijk op vrij korte termijn muziek in het MQA formaat gaan distribueren, waarmee je op daarvoor geschikte digitale apparatuur studiokwaliteit Hi-Res muziek kunt streamen (!) met een datarate die niet groter is dan die ze nu voor flac gebruiken. Dat staat nog een beetje in de kinderschoenen, maar Meridian (de uitvinder van MQA) is met zéér veel partijen in onderhandeling, zowel aan de software- als de hardware kant van het verhaal.

   Niet dat ik je keuze hiermee écht gemakkelijk heb gemaakt denk ik, maar het is hoe de zaken er op dit moment voor staan. Succes met je keuze en hoe dan ook veel luisterplezier!

 5. 2-4-2016

  Beste Max,
  Zeer bedankt voor je uitgebreide toelichting, daar heb ik zeker wat aan. Ik sta op het punt om de Devialet Phantom te kopen en daarmee is streamen vanuit muziekdiensten vanwege de nog beperkte mogelijkheid om via de NAS te streamen een hele interessante optie.
  Nogmaals dank,
  Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.