Geplaatst door op 23 jun 2016 | 0 reacties

van iFi iDAC2 tot DC iPurifier – Van Klanten Voor Klanten

auteur: Jeroen Boonstra

In den beginne…

…beschikte ik alleen over een desktop-PC. Een beest van een desktop-PC, dat dan weer wel. Maar ‘computer audio’, tegenwoordig opgenomen in het algemene verzamelbegrip ‘streaming audio’, begon een steeds grotere plaats op te eisen in de manier waarop een groeiende groep mensen naar muziek luistert. Eerlijk gezegd hield ik mij daar niet zo mee bezig. Ik zie een computer niet echt als een audio-apparaat, en laten we eerlijk zijn: daar is een computer ook niet voor gebouwd. Maar op een gegeven moment moet je wel. Zeker als je in mijn sector aan het werk bent. Zucht… Bij mijn werkzaamheden behoort ook het beoordelen van DAC’s. En dus ging ik mijn laptop als ‘USB-muziekbron’ gebruiken. Daartoe schafte ik JRiver Media Center software aan. Thuis had ik inmiddels een tweede werkplek gecreëerd (in mijn werkkamer staat de desktop met een eenvoudige audioset, in de woonkamer staan de laptop en de ‘grote’ audioset) en als ik thuis iets wilde beluisteren, had ik geen luidsprekers bij mijn laptop. De ingebouwde luidsprekers zijn wáárdeloos, ondanks de snorkende benaming ‘Sonic Master’. Aan de gebruikelijke trieste, kwakende plastic computerluidsprekertjes wilde ik geen geld verspillen, dus kocht ik een setje AudioEngine 2+. Dat is mooi spul! Betaalbaar, compact en met een weergavekwaliteit van een onverwacht niveau. Een echte aanrader.

overzicht van de werkplek, van iDAC2 tot DC iPurifier...

Hoe ik verslaafd raakte aan iFi Audio

De AudioEngines betekenden een forse verbetering, maar het ingebouwde DACje bleek helaas niet geschikt voor High Resolution materiaal. Daarom wilde ik een betaalbare en compacte desktop DAC kopen. Na wat omzwervingen en het proberen van diverse producten (waaronder veel tegenvallers) werd ik attent gemaakt op iFi Audio. Veel recensies gelezen en een verkooppunt gezocht dat dus art`s excellence werd, want ik heb mijn Harbeth Super HL5 luidsprekers (met loodzware Target stands) en mijn Quadraspire QAVX audiomeubel destijds gekocht bij het toenmalige Art’s Audio in Naaldwijk. Dus dat leek me vertrouwd (…).

Ik ben begonnen met een heleboel gezeur via e-mail. Daar ben ik erg goed in, zoals Kees Jan inmiddels weet. Op zijn advies heb ik gewacht op de (toen) spiksplinternieuwe iFi iDAC2. Dat machientje heb ik gekocht en ik ben nog steeds verbaasd over de weergavekwaliteit die zo’n chocoladereep te bieden heeft. De klankbalans is erg prettig voor desktopgebruik. Geen opgepept hoog, geen overdreven analytische detail-mierenneukerij, geen ‘hard’ computergeluid, maar een volwassen stereobeeld met alles erop en eraan. Muzikaal, natuurlijk, rustig, ruim voldoende gedetailleerd, enzovoort. Twee kratten complimenten. Pak maar aan.

iFi Micro iDAC2 DSD usb dac

Maar er is meer mogelijk. Om te beginnen: de iFi iPurifier (eerste versie!). In mijn ogen een noodzakelijke toevoeging, want dat apparaatje brengt duidelijk meer rust in de weergave en houdt dankzij de galvanische ontkoppeling een heleboel USB-rotzooi van de laptop tegen. Die iPurifier is volgens mij voor een groot deel verantwoordelijk voor het verwijderen van de ‘hardheid’ die helaas vaak kenmerkend is voor muziekweergave uit een computer. Prima dingetje!

iFi Micro iUSB3.0 USB Line ConditionerDe volgende upgrade: de iFi Micro iUSB3.0. Standaard geleverd met een iPower stekkervoeding. De iDAC2 wordt nu niet langer van stroom voorzien vanuit de USB-poort van de laptop, maar door de veel betere Micro iUSB3.0, die op zijn beurt stroom uit het lichtnet krijgt van de iPower stekkervoeding (waarover later meer). Daarnaast zorgt de iUSB3.0 ook nog eens voor een verbetering van de signaalkwaliteit door het herklokken van het inkomende signaal en het corrigeren van allerlei andere narigheid. “The iFi iUSB3.0 banishes ALL USB audio gremlins” zegt iFi Audio op de website. En dit keer geloof ik écht, wat er staat. Met de iUSB3.0 aan de iDAC2 krijgt de weergave een andere dimensie. Een grotere dynamiek, meer rust in de achtergrond, een stereobeeld dat in alle richtingen groeit, meer verfijning, een nóg natuurlijker klank, etcetera. Niet echt goedkoop, maar aan alle kanten zijn geld waard.

iFi Gemini Double Headed USB cable

De iFi Mercury en Gemini zijn fraaie kabels. Mooi afgewerkt en van een prima materiaalkwaliteit. Het is leuk om het setje van twee iFi-chocoladerepen te completeren met bijpassende kabels, maar beide kabels zijn geen wereldschokkende uitschieters qua geluidskwaliteit. Begrijp me niet verkeerd: op de weergavekwaliteit is weinig aan te merken en de zogeheten ‘systeem-synergie’ maakt de combinatie zinvol. Daarom laat ik ze lekker zitten. Maar voor wie het uiterste uit z’n iFi-setje wil halen, zijn betere kabels te koop voor een meerprijs die kan variëren van redelijk overzichtelijk tot ronduit absurd. Dan denk ik aan merken als AudioQuest, Chord, Shunyata, enzovoort. Alleen de ‘tweekoppigheid’ van de Gemini is bijzonder, die configuratie kom je heel weinig tegen.

iFi iPower (box)En toen kwamen de iFi iPower voedingen. Bij de Micro iUSB3.0 wordt standaard een iPower geleverd, daarnaast heb ik ook nog een paar losse iPowers gekocht. In vergelijking met de standaard ‘El Cheapo’-troep die meestal de stroomverzorging op zich neemt, is deze iPower een verademing. Goed, het is nog steeds geen lineaire voeding, maar een betere stekkervoeding ben ik nog nooit tegengekomen. De meeste stekkervoedingen worden namelijk niet specifiek voor audio-toepassingen gebouwd. De iFi iPower wel. Inmiddels worden mijn StarTech USB 3.0 Hub en mijn twee Linksys Gigabit switches door iPowers gevoed. Bij apparaten als Hubs en switches denkt men al snel dat een betere voeding niet zoveel zal uitmaken. FOUT!! “O ye of little faith!” Het maakt wel degelijk uit. En het verschil is niet klein! De goedkope schakelende stekkervoedinkjes die standaard worden meegeleverd, zorgen voor een berg rotzooi in de signaalweg en in het elektriciteitsnet. Al die troep zorgt voor onrust, ruis en andere narigheden. De iPowers moesten even een etmaal ‘warmdraaien’, maar toen was een korte A/B-vergelijking voldoende om de ‘El-Cheapo’-voedinkjes definitief te ontslaan. Weg ermee!

DC iPurifier van iFi Audio

De meest recente upgrade bestaat uit twee iFi DC iPurifiers. Er is geen passende iPower voor mijn TP-Link UH700 USB 3.0 Hub, maar met de DC iPurifier heeft ook deze Hub ineens betere manieren (lees: hij is stiller). Prima! Maar het grootste effect heeft de DC iPurifier op de voeding van de laptop. Geloof het of niet, maar zelfs het beeld is rustiger. Ik dacht eerst dat mijn fantasie op hol sloeg, maar even de DC iPurifier weghalen is voldoende om het verschil te zien.

Uiteindelijk heb ik ook nog een AudioQuest JitterBug toegevoegd, zodat beide USB-poorten van mijn laptop zich nu koest houden. Aan de ene kant iFi, aan de andere kant AudioQuest. Een prima samenwerking met een fraai eindresultaat.

Muziek via een laptop had ‘vroegâh’ altijd iets irritants, waardoor ik nooit echt lang naar mijn laptop kon luisteren. Maar € 1.682,00 aan iFi-artikelen, een setje Van den Hul D102 MkII Hybrid interlinks, drie WireWorld Starlight USB3.0 kabels, twee Hubs en een extern Asus rip-loopwerk (alles bij elkaar bijna vier keer de aanschafprijs van mijn laptop) hebben van mijn laptop een muziekmachine gemaakt, die echt serieus genomen moet worden. De weergavekwaliteit heeft een bijna ‘on-computer-achtig’ niveau bereikt. Wie had dat gedacht!

iFi Audio iUSB3.0, iDAC2, iPurifier, Mercury en Gemini

De kleine AudioEngine 2+ luidsprekers staan nu te zingen op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden. Het is ongelooflijk, wat die compacte luidsprekertjes kunnen presteren als ze de juiste signaalkwaliteit krijgen aangeboden! Ik heb op mijn bureau nu echt een serieuze desktop-audioset staan, waar ik met plezier naar luister. En ook als ik de laptop-met-iFi-set op mijn ‘grote’ audioset aansluit, is er nu sprake van een serieuze, kwalitatief hoogwaardige muziekbron, die veel goedkope ‘streamers’ het nakijken geeft. Natuurlijk gaat de streaming-kwaliteit van mijn ‘grote’ audioset, verzorgd door een NAD M50 + M52, een Esoteric D-07 DAC met Esoteric G-03X Master Clock, aangesloten met onder meer AudioQuest Diamond USB en een AES/EBU, nog een flinke stap verder. Gezien het meer dan riante prijsverschil is dat uiteraard te verwachten.

Maar toch valt het zelfs niet-audiofiele vrienden op, dat het verschil een behoorlijk stuk kleiner is dan voor ik met de speeltjes van iFi Audio begon te stoeien. Dus wie geen ‘streamer’ wil kopen, kan een normale laptop met behulp van deze iFi-spullen opvoeren tot een echte HiFi (en heel misschien zelfs wel High-End) muziekbron, die zelfs voor het weergeven van DSD-bestanden niet terugschrikt. En dat vind ik een prestatie van formaat voor een stelletje chocoladerepen en wat parafernalia. Hulde, applaus, champagne en een lintje!

Meer (technische) informatie over de beschreven iFi Audio producten vind je in onze webstore of in de categorie iFi Audio elders op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.